Sosyal Medya

Güncel

''Erdoğan Merkel’i biraz daha köşeye sıkıştırdı''

Alman basını, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Alman komedyen Jan Böhmermann'ın yargılanması yönündeki talebinin, sığınmacı krizi nedeniyle zaten zor günler yaşayan Almanya Başbakanı Angela Merkel’i iyice köşeye sıkıştırdığını belirtiyor.



Almanya'da yayınlanan Cicero dergisi yazarı Christoph Seils, Almanya’nın birkaç gün içinde CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın ÅŸikayetiyle ilgili kararını vereceÄŸini, ancak her koÅŸulda olayın Almanya için bir kaybet-kaybet durumuyla sonuçlanacağını yazdı. Skandal ortaya çıktığında Merkel'in BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'nu aradığını ve metnin hakaret içerdiÄŸini kabul ettiÄŸini anımsatan Seils, Merkel'in kendi kendini tuzaÄŸa düşürdüğünü belirterek "Ancak ErdoÄŸan için bu özürler yeterli olmadı. Türkiye, Alman gazeteci hakkında bir ülkenin iktidar temsilcilerine ve kurumlarına hakaret etmekten dava açılmasını talep etti" ifadelerini kullandı.
 
‘BAKANI DA, TOPU MERKEL'E ATTI'
 
Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın birkaç hafta içinde Türkiye'ye yanıt vereceğini de kaydeden Seils, "Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, yanıtın Adalet Bakanlığı ve Başbakanlık tarafından belirleneceğini söyledi. Böylece Steinmeier, Merkel'e 'Bu benim değil, senin problemin' mesajı verdi" diye yazdı.
 
'SIÄžINMACI KRÄ°ZÄ° NEDENÄ°YLE TEMEL DEÄžERLERDEN VAZGEÇEBÄ°LÄ°R’
 
Makalesine "Eğer Merkel, Ankara'nın talebini kabul ederse, bu durum toplum nezdinde Almanya'nın Türkiye'ye bağımlı olduğu şeklinde yorumlanacak" sözleriyle devam eden Seils, Merkel'in sığınmacı krizi konusunda Türkiye ile anlaşma yapmak uğruna Avrupa'nın değerlerinden vazgeçebileceğini belirtti. Öte yandan Merkel'in önünde talebi reddetme seçeneği bulunduğuna dikkat çeken Seils, bu durumda, sığınmacı akınının durdurulması için işbirliğine ihtiyaç duyduğu partnerini kaybetme riskinin belireceğinin altını çizdi.
 
Seils, yazısının sonunda "Merkel, kendi kendini bir tuzağa düşürdü. Başbakan'ın ya iç siyasette ya da dış siyasette sorun yaşayacağı kesin" ifadesini kullandı.
 
MERKEL: TÃœRKÄ°YE BÃœYÃœK YÃœK TAÅžIYOR
 
BaÅŸbakan Merkel, BaÅŸbakanlıkta Meksika Devlet BaÅŸkanı Enrique Pena  Nieto ile yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, "Bu  soruna siyasi çözüm bulunmasının hem Türkiye, hem de AB, böylelikle Almanya'nın  da çıkarına olduÄŸunu düşünüyorum. Sığınmacı hareketinin yasallaÅŸtırılması ve yük  paylaşımı saÄŸlanması önemli. Türkiye, Suriye'deki iç savaÅŸla ilgili olarak büyük  bir yük taşıyor" dedi.
 
'TÃœRKÄ°YE'DEN NOTA ALDIK, Ä°NCELÄ°YORUZ'
 
Hazırladığı mizah programında CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'a  hakaret eden Jan Böhmermann hakkında Türk hükümetinin dava açılması konusundaki  giriÅŸimi hakkında ne düşündüğü sorusuna Merkel, ÅŸu yanıtı verdi:
 
"Türk hükümetinden konuyla ilgili bir nota aldık. Bu, aralarında  BaÅŸbakanlığın da bulunduÄŸu ilgili bakanlıklarda görüşülüyor. Bunu büyük bir  itinayla yapıyoruz. Bu incelemeyi gelecek günlerde tamamlayacağımızı da  söylemiÅŸtik. Anayasamızda bazı temel deÄŸerler yer almaktadır. 5. madde de bununla  ilgilidir. Bu, düşünce, bilim ve tabii ki sanat alanında düşünce özgürlüğünü  kapsamaktadır. Ve bu temel deÄŸerler, sığınmacı krizi de dahil siyasi sorunlarla  ilgili görüşmelerimizden bağımsız olarak geçerlidir."
 
Merkel, bir süredir Alman basınında, Türkiye ile yakın iÅŸbirliÄŸinden  dolayı demokratik deÄŸerlerden ödün vermekle eleÅŸtiriyor. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, kendisine yönelik hakaret içeren  ÅŸiir nedeniyle Böhmermann'dan ÅŸikayetçi olmuÅŸ, bu konuda ÅŸikayet dilekçesi Mainz  Savcılığına iletilmiÅŸti.
 
Daha önce de Türkiye'nin, Almanya DışiÅŸleri Bakanlığına konuyla ilgili  nota verdiÄŸi açıklanmış ve Jan Böhmermann hakkında Alman Ceza Kanunu'nun 103. ve  185. maddeleri uyarınca inceleme baÅŸlatılması talebinde bulunulduÄŸu  belirtilmiÅŸti. Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, bu konuda birkaç gün içinde  karar vereceklerini ifade etmiÅŸ ve Åžansölye Merkel'in, program beÄŸenilsin  beÄŸenilmesin bunun "bilinçli bir tahkir" olduÄŸunu ifade ettiÄŸini bildirmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.